Vragen

Wat is chiropractie?

 

Chiropractie is afgeleid van cheir (hand) en praktos of praktikos (behandelen) en betekent dus 'met de hand behandelen'.

Chiropractie is een medisch beroep dat zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervel-manipulaties en correcties.

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze die storingen in het functioneren van het zenuwstelsel probeert te herstellen. Dit wordt gedaan met gedoseerde, met de hand uitgevoerde, snelle bewegingen aan vooral de wervelkolom. Daarnaast is er aandacht voor onder andere spieren en de werking daarvan, andere gewrichten, oefeningen, dieet, stressbeheersing en de (werk)houding. Problemen kunnen ontstaan door zogenaamde blokkades van wervels of andere gewrichten in het lichaam, waarbij ze minder goed bewegen en functioneren. Dit vastzitten leidt tot irritaties van de structuren van de gewrichten en de spieren en zenuwen daaromheen, met vele gevolgen, zoals uitstralingspijn in armen en benen of het hoofd (hoofdpijn).

Is chiropractie gevaarlijk?

Nee, chiropractie is niet gevaarlijk. Uw chiropractor heeft een uitermate degelijke opleiding genoten, waarin veiligheid, kennis en deskundigheid voorop staat. Ook is ze aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie en de Stichting Chiropractie Nederland, die beide garant staan voor kwaliteit binnen de chiropractie in Nederland. Er zijn spookverhalen in omloop, die nergens op gebaseerd zijn. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat chiropractie één van de veiligste behandelmethodes is binnen de geneeskunde.

Wat betekent het krakende geluid?

Het krakende geluid wat u kunt horen tijdens de behandeling is een stikstof belletje dat uit het gewricht ontsnapt. Dit is een normaal fysiologisch verschijnsel en heeft weinig te betekenen. Het is dus niet zo dat we botten verschuiven, of erger nog, breken.

Doet het pijn?

Meestal niet. Wel kan het zijn dat het wat gevoelig aan voelt tijdens en vlak na de behandeling. Dit is echter van tijdelijke aard en zal snel wegtrekken.

Kan ik zonder verwijzing van de huisarts behandeld worden?

Ja, u heeft geen verwijzing nodig en kunt rechtstreeks bij ons een afspraak maken.

Zijn röntgenfoto's nodig?

Meestal niet. Het is wel een handig hulpmiddel om te kijken hoe de wervelkolom er van binnen uitziet. Als er al röntgenfoto's gemaakt zijn worden ze vaak opgevraagd door uw chiropractor. Mocht het nodig zijn voor de behandeling om röntgenfoto's te laten maken dan zal de chiropractor proberen dit te regelen.

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie?

Chiropractie en manuele therapie hebben enkele raakvlakken, maar het zijn twee aparte disciplines binnen de reguliere gezondheidzorg. Chiropractie is een vijfjarige universitaire voltijd opleiding; manuele therapeuten zijn fysiotherapeuten die een aanvullende part-time opleiding hebben gedaan. Chiropractoren zijn beter opgeleid in de diagnostiek, oftewel het zelfstandig maken van een diagnose en andere mogelijke diagnoses uitsluiten. Chiropractoren passen specifieke correcties toe op het zenuwstelsel terwijl manuele therapeuten meer gericht zijn op mobilisatie van het beweginsapparaat. De chiropractor heeft ook een groter arsenaal aan specifieke technieken dan een manuele therapeut.

Kan ik tegelijk bij een chiropractor en fysiotherapeut onder behandeling zijn?

Ja, deze behandelingen kunnen rustig naast elkaar gegeven worden. Vaak is de één een aanvulling op de ander. Mocht u twijfelen dan kunt u dit altijd met uw chiropractor overleggen.

Werkt chiropractie ook preventief?

Ja, een regelmatige controle van de wervelkolom is noodzakelijk om een gezond en goed functionerend lichaam te hebben. U kunt het vergelijken met de controle afspraken bij de tandarts.

Bestaat er zoiets als teveel behandeld worden?

Nee, een overdosis aan behandelingen bestaat in principe niet. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat u voor de rest van uw leven wekelijks behandeld wordt. Wij proberen altijd de patiënt in zo min mogelijk behandelingen beter te krijgen. Een onderhoudsbehandeling elke paar maanden zorgt absoluut niet voor 'over-behandeling'.

Kan ik na een hernia-operatie aan mijn rug behandeld worden?

Ja, dit is geen reden om niet behandeld te mogen worden. Na een hernia-operatie zal er littekenweefsel ontstaan in het geopereerde gebied. Dit zorgt voor verklevingen van spieren en pezen en zal los gemaakt moeten worden om verdere klachten te voorkomen. Chiropractie is hier ideaal voor.

Vanaf welke leeftijd kan iemand chiropractisch behandeld worden?

Rr is geen minimumleeftijd en evenmin een maximumleeftijd. Babies zo jong als een paar uur kunnen al behandeld worden. De behandeling wordt wel altijd aan de leeftijd van de patiënt aangepast. Dat wil zeggen dat de technieken bij baby's en kinderen vele malen zachter zijn dan bij volwassenen.

Aan slijtage is toch niks te doen? Kan ik toch behandeld worden?

Ja. Beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de gewrichten beter te laten bewegen. De artrose zelf kunnen we niet verhelpen, maar we kunnen wel vaak de pijnklachten af laten nemen.

Wat kan ik direct na de behandeling verwachten?

Het kan zijn dat u na de behandeling wat vermoeid bent of dat er wat gevoeligheid optreed. Dit is van kortdurende aard. Als u naar de praktijk kunt komen rijden kunt u in principe ook weer naar huis rijden.

Moet ik oefeningen doen?

Het is mogelijk dat uw chiropractor u enkele oefeningen meegeeft om thuis te doen. Hierbij moet u denken aan het rekken of versterken van spieren. Het is niet zo dat u per se moet sporten. Vaak is lichaamsbeweging zoals wandelen en fietsen al voldoende. Mocht het zo zijn dat fitness voor u de beste optie is, dan wordt dit uitgebreid met u besproken.

Kunnen de klachten terug komen?

In de praktijk is gebleken dat klachten op den duur terug kunnen komen. Klachten die pas korte tijd bestaan hebben een grotere kans op volledige genezing. Langdurige klachten kunnen goed herstellen, met een minimum aan problemen, maar kunnen helaas toch op den duur weer terugkomen. Wij adviseren daarom aan alle patiënten om gelijk contact met ons op te nemen zodra ze weer iets van hun klacht(en) beginnen te voelen. Hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans op snelle genezing.

Moet ik altijd terug blijven komen?

Dat hangt van de klachten af, maar in veel gevallen niet. Sommige mensen zijn na enkele behandelingen klaar en hoeven niet meer terug te keren. Voor anderen is het verstandig om regelmatig een controle te krijgen, om het terugkeren van de klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is de zogenaamde onderhoudsbehandeling. Veel mensen geven aan dat ze het prettig vinden om een periodieke controle van de wervelkolom te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

http://www.chiropractor-info.nl/