Behandelingen

Klachten

De meest voorkomende klachten die behandeld kunnen worden met chiropractie zijn:

Nekpijn
(Lage) rugpijn
Artrose/slijtage
Hernia
Spit
Lumbago
Heupklachten
Ischias
Hoofdpijn
Migraine
Whiplash
Pijn op de borst
Klachten voor/tijdens/na de zwangerschap
Uitstralingspijn/tintelingen in de armen en benen
RSI
Tennisarm/muisarm
Carpaal tunnel syndroom
Sportblessures
Klachten bij kinderen


Eerste consult

Het eerste consult bestaat uit een vraaggesprek waarin uw klachten en algemene gezondheid aan bod komen. De chiropractor zal u veel vragen stellen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw gezondheid. Sommige vragen lijken misschien niet relevant, maar ze kunnen juist heel belangrijk zijn. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden alleen aan uw huisarts of specialist doorgegeven met uw toestemming.
 

Lichamelijk onderzoek

Na het vraaggesprek volgt het lichamelijk onderzoek waarin de chiropractor neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toepast. 
Aan hand van deze onderzoeken bespreekt uw chiropractor de bevindingen met u en geeft u een uitleg over uw klachten, bespreekt de behandelmethoden met u en geeft u eventueel adviezen. Mocht uw klacht niet chiropractisch behandeld kunnen worden, dan zal dit meteen aan u verteld worden. U wordt dan in de meeste gevallen doorgestuurd naar uw huisarts.

Behandeling

Het eerste consult bevat bijna altijd gelijk een behandeling. Uw chiropractor maakt gebruik van verschillende technieken. Deze technieken worden aangepast aan de aard van de klacht en de patiënt. Het eerste deel van de behandeling zal bestaan uit correcties van de wervelkolom, ook wel 'manipulaties' genoemd. Dit zijn technieken waarbij een snelle en lichte druk uitgeoefend wordt op het gewricht, om de spieren, gewrichten en zenuwbanen beter te laten functioneren. Tijdens de manipulatie kunt u eventueel een 'krakend' geluid horen. Naast manipulaties kan uw chiropractor ook drukpunten (triggerpoints) op spieren geven. Ook kan het zijn dat er wat rekoefeningen gedaan worden of dat u oefeningen mee naar huis krijgt om thuis zelf te doen.


Na afloop

Na de behandeling is het belangrijk dat u het rustig aan doet om het lichaam de kans te geven te herstellen van uw klacht. Afhankelijk van de behandeling en uw klacht zal uw chiropractor u eventueel adviseren om warmte of koeling na de behandeling thuis toe te passen.